Nederlander geeft weer meer uit aan herfstvakantie

Nederlander geeft weer meer uit aan herfstvakantie

 • Herfstvakantie mag steeds luxer: vakantieganger besteeds 23% meer dan in 2019
 • Zuid-Europese zonbestemmingen populair en Rode Zee en Turkse Riviera in trek sinds corona 
 • Wintersportliefhebbers fanatiek van start met boeken komende wintersportvakantie
 • Vakantieaanbod uitgebreid met Verenigde Arabische Emiraten en Sharm el Seikh

  ​Rotterdam, 27 september 2022
   - Met het najaar in aantocht wordt door velen alweer reikhalzend uitgekeken naar de herfstvakantie. Zo blijkt ook uit de snel toenemende boekingen van Sunweb Group. De meest populaire bestemmingen zijn Kreta, Gran Canaria en de Algarve. Ook de Rode Zee en Turkse Riviera zijn dit jaar in trek. De reizigers, vooral families en koppels, houden hun hand niet bepaald op de knip. Gemiddeld genomen wordt er door vakantiegangers ruim 23% meer geld uitgegeven ten opzichte van 2019, een jaar eerder ging het nog om een stijging van 15%. De wintersporter is ondertussen ook aan het boeken geslagen en krijgt te maken met hogere uitgaven. Deze uitgaven zijn grotendeels te verklaren door de toenemende inflatie en daarbij behorende prijsstijgingen, maar voor de herfstvakantie worden er ook duurdere accommodaties geboekt.

  Herfstvakantie in Turkije en aan de Rode Zee: het kan weer
  ​Al in de zomerperiode werd een stijging in het aantal boekingen voor de herfstvakantie waargenomen, met name voor de tweede week van de vakantieperiode (regio Midden en Zuid). De herfstvakantie is bij uitstek een familievakantie. Dat is ook terug te zien in de boekingen; 73% van de vakantie is geboekt door families met kinderen jonger dan 18 jaar. Hotels zijn het meest in trek en dat het steeds luxer mag blijkt ook uit het feit dat het overgrote deel van de vakantiegangers kiest voor een hotel met 4 sterren of meer. De meest populaire herfstvakantiebestemmingen dit jaar zijn Kreta, Gran Canaria en de Algarve. Waar reizen voorbij de grenzen van Zuid-Griekenland vorig jaar door corona vaak niet mogelijk waren, zijn de Rode Zee en Turkse Riviera dit jaar wel weer in trek. Ook nieuwe herfstvakantiebestemmingen, zoals de eilanden van de Azoren en Corfu, laten een sterke groei in de vraag zien.

  “Ook al is de zomer pas net op zijn einde gelopen, kunnen wij uit onze snel toenemende boekingen voor de herfstvakanties opmaken dat veel mensen alweer uitkijken naar de volgende vakantie. Met name de Canearen zijn razend populair, maar ook nieuwe bestemmingen, zoals de Azoren, worden niet geschuwd”, aldus Martine Langerak, woordvoerder Sunweb Group. “In de eerste herfstvakantieweek hebben we nog capaciteit, maar het gaat heel hard met de beschikbare vakanties voor de tweede herfstvakantieweek. We proberen dan ook zoveel mogelijk extra capaciteit vrij te spelen om aan de vraag te voldoen, zodat iedereen nog even van de laatste zomerse zonnestralen kan gaan genieten.”

  Wintersporter weet al de weg naar de piste te vinden
  ​Ook de wintersporter is aan het boeken geslagen. Sunweb Group ziet de boekingen in deze periode heel hard groeien. Het huidige niveau van de boekingen ligt zelfs iets hoger dan vorig jaar – het beste wintersportseizoen tot nu toe.

  “Voor nu ziet het seizoen er niet anders uit. Wintersporters willen op vakantie, lekker actief zijn in de buitenlucht”, licht Langerak toe. “Wintersporters slaan niet graag een jaar over, dat hebben we tijdens de coronapandemie gemerkt. Als ze toch een andere keuze moeten maken, dan is er voldoende aanbod voor verschillende budgetten of een korter verblijf, maar dit zien we nu nog niet terug in de boekingen.”

  ​De impact van de toenemende inflatie en daar bijbehorende prijsstijgingen zal ook wintersporters niet ontgaan. Voor het komende wintersportseizoen verwacht Sunweb Group prijsstijgingen tot wel tien procent. De prijzen op de website van de touroperator worden op regelmatige basis aangepast. Langerak geeft aan: “Wij onderhandelen altijd voor de scherpste prijs en er zullen ook last-minute aanbiedingen blijven komen, maar we ontkomen er niet aan dat de prijzen voor vakanties gaan stijgen. Gelukkig kent Sunweb een breed aanbod. In het hoogseizoen kan je nog steeds onder de 500 euro van een wintersportweek in Frankrijk genieten, maar we bieden ook luxe 5-sterren hotels aan. Voor ieder wat wils". 

  Nieuwe bestemmingen
  ​Sunweb Group heeft de ambitie om de toonaangevende digitale vakantie expert te worden en is daarom altijd actief om de vakantieganger het beste aanbod te bieden. Vanaf 1 november wordt het aanbod uitgebreid met nieuwe bestemmingen. Voortaan kun je voor een vakantie in de Verenigde Arabische Emiraten ook bij Sunweb terecht met de nieuwe bestemmingen Dubai, Abu Dhabi en Ras Al Khaimah. Daarnaast wordt het vakantieaanbod ook uitgebreid met Sharm el Seikh in Egypte.

 

Over Sunweb Group

Sunweb Group is een van de grootste reisorganisaties in Europa en de drijvende kracht achter verschillende merken die actief zijn in zeven landen: Nederland, België, Denemarken, Zweden, Verenigd Koninkrijk, Duitsland, en Frankrijk. 

Sunweb Group heeft de ambitie om de ‘leading digital holiday expert’ te worden. Om dit doel te bereiken ontwikkelen we opvallende merken en creëren we samen met onze partners persoonlijke en unieke herinneringen. Om onze ambities waar te maken durven wij het anders te doen. We lopen voorop bij veranderingen in de markt en stellen steeds nieuwe en verrassende normen.

Sunweb en Eliza was here zijn onze bekendste merken. Sunweb is gericht op online pakketreizen voor zonaanbidders en wintersportfanaten. Eliza was here richt zich juist op kleinschalige reizen naar bijzondere plekjes voor de nieuwsgierige reiziger die meer rust, ruimte en vrijheid zoekt.

Met ongeveer 400 medewerkers, plus meer dan 250 lokale guides en areamanagers, staan we altijd klaar voor onze klanten. Sunweb Group wil een unieke werkgever zijn, daarom moedigen we onze mensen aan zich continu te ontwikkelen – persoonlijk en professioneel – en elke dag een betekenisvolle impact te maken. 

Deze combinatie van mensgericht en centraal gemanaged zakendoen via een online businessmodel zorgt ervoor dat wij elk jaar meer dan een miljoen tevreden klanten bedienen. In februari 2019 is Sunweb Group overgenomen door Triton Fund V. We kijken ernaar uit in de toekomst nog veel meer mensen een welverdiende vakantie te bezorgen.

--------------------------------------------------------

Sunweb Group
Martine Langerak
Head of Communications & PR
Tel: +31 6 531 316 04
E-mail: [email protected]

PR Agency LEWIS
Nederland: Ellen van Wijk 
Tel: +31 20 220 0220
Belgie: Evi Coune en Anouk Schnaphauf
Tel: +32 474 29 74 49
E-mail: [email protected]

Sunweb Group
Schützengasse 4
CH-8001 Zürich
Switzerland