Nederlander wil zo vaak mogelijk op vakantie, en blijft graag binnen Europa

Nederlander wil zo vaak mogelijk op vakantie, en blijft graag binnen Europa

Eliza was here peilt naar de vakantieplannen van de Nederlander

Rotterdam, 11 juli 2022 – Het mag niet verbazen dat reizen in de top 3 staat van dingen die we gemist hebben tijdens de pandemie. Nu het opnieuw volop kan, wordt duidelijk dat vakantie vieren op een andere manier gebeurt dan pré-corona. Reisorganisatie Eliza was here – specialist in het aanbieden van kleinschalige en unieke vakantieadresjes en onderdeel van de Sunweb Group – peilde naar de reisplannen van 2.000 Nederlanders en merkte op dat de meerderheid opnieuw graag naar het buitenland trekt om vakantie te vieren, al blijven we liefst binnen Europa. Verder wil de Nederlander vooral vaak genieten van vakantie: hij doet liever meerdere kortere vakanties in plaats van een lange vakantie.

Vakantie vieren staat gelijk met een gevoel van vrijheid. Uit onderzoek* van Eliza was here blijkt dat de Nederlander dit enorm heeft gemist de afgelopen jaren, het staat zelfs in de top 3 van dingen die hij het meest mistte tijdens de pandemie, na horecabezoeken en sociale activiteiten. Voor bijna de helft van de Nederlanders voelde het thuisblijven aan als een rem op hun vrijheid. Nu het opnieuw kan en mag zonder beperkingen en regels, wordt het geluksgevoel dat mensen ervaren bij reizen, versterkt. Zo geeft 75% aan dat hun vakantie nog steeds de gelukkigste periode van het jaar is.

Hello Europe, bye bye staycation
​Op vakantie in eigen land of thuisblijven was bijna twee jaar lang de enige optie. Nu dat niet meer hoeft, wil de Nederlander het liefst naar het buitenland. Slechts 13% heeft nog zin in vakantie in eigen land. Toch gaat de Nederlander liever niet te ver, 70% blijft het liefst binnen Europa en is naar eigen zeggen niet geneigd om buiten de Europese grenzen te reizen. Hier is een duidelijk verschil te zien met de resultaten van het vorige onderzoek dat liep in februari 2020, toen gaf nog ruim een kwart van de Nederlanders aan het liefst buiten Europa op reis te willen.

Liever vaak op vakantie dan lang op vakantie
​Traditioneel plant de Nederlander een lange reis, en dan meestal in de zomermaanden. Dat lijkt nu te verschuiven. Uit de cijfers blijkt dat bijna een derde (29%) van de Nederlanders de voorkeur geeft aan meerdere kortere vakanties van 6 à 8 dagen, in plaats van een lange vakantie eenmaal per jaar. Dat zou een logisch gevolg kunnen zijn van het feit dat zeven op de tien Nederlanders aangeven dat alle stress van hen afvalt vanaf het moment dat ze aankomen op hun vakantiebestemming.

Die opvallende verschuiving gaat bij reisorganisatie Eliza was here ook niet ongemerkt voorbij: “De vakantiepret begint vaak al bij het boeken van de trip. Dat gevoel wordt alleen maar versterkt bij het inpakken van de koffers en bij het daadwerkelijke vertrek. Vakantie is genieten, en daar hoor je alle stress te laten vallen. Vanuit die optiek zien wij ook die verschuiving naar meerdere, kortere vakanties van 6 à 8 dagen, die nu vaker worden geboekt dan voor de pandemie en met Griekenland en Spanje als onze populairste bestemmingen.”, zegt Tim van den Bergh van Eliza was here.

Story image

Infographic Geluksonderzoek Eliza was here Infographic Geluksonderzoek Eliza was here.pdf - 2 MB

 

Over Sunweb Group

Sunweb Group is een van de grootste reisorganisaties in Europa en de drijvende kracht achter verschillende merken die actief zijn in zeven landen: Nederland, België, Denemarken, Zweden, Verenigd Koninkrijk, Duitsland, en Frankrijk. 

Sunweb Group heeft de ambitie om de ‘leading digital holiday expert’ te worden. Om dit doel te bereiken ontwikkelen we opvallende merken en creëren we samen met onze partners persoonlijke en unieke herinneringen. Om onze ambities waar te maken durven wij het anders te doen. We lopen voorop bij veranderingen in de markt en stellen steeds nieuwe en verrassende normen.

Sunweb en Eliza was here zijn onze bekendste merken. Sunweb is gericht op online pakketreizen voor zonaanbidders en wintersportfanaten. Eliza was here richt zich juist op kleinschalige reizen naar bijzondere plekjes voor de nieuwsgierige reiziger die meer rust, ruimte en vrijheid zoekt.

Met ongeveer 400 medewerkers, plus meer dan 250 lokale guides en areamanagers, staan we altijd klaar voor onze klanten. Sunweb Group wil een unieke werkgever zijn, daarom moedigen we onze mensen aan zich continu te ontwikkelen – persoonlijk en professioneel – en elke dag een betekenisvolle impact te maken. 

Deze combinatie van mensgericht en centraal gemanaged zakendoen via een online businessmodel zorgt ervoor dat wij elk jaar meer dan een miljoen tevreden klanten bedienen. In februari 2019 is Sunweb Group overgenomen door Triton Fund V. We kijken ernaar uit in de toekomst nog veel meer mensen een welverdiende vakantie te bezorgen.

--------------------------------------------------------

Sunweb Group
Martine Langerak
Head of Communications & PR
Tel: +31 6 531 316 04
E-mail: [email protected]

PR Agency LEWIS
Nederland: Ellen van Wijk 
Tel: +31 20 220 0220
Belgie: Evi Coune en Anouk Schnaphauf
Tel: +32 474 29 74 49
E-mail: [email protected]

Sunweb Group
Schützengasse 4
CH-8001 Zürich
Switzerland