Nieuwe reistrend: Framily First!

Nieuwe reistrend: Framily First!

Reisgezelschappen worden steeds complexer

In 2019 ga ik op vakantie met mijn… framily. Tegenwoordig reizen steeds meer mensen in complexere reisgezelschappen. Waar vroeger een onderscheid werd gemaakt tussen een vakantie met vrienden of een vakantie met het gezin, kiezen mensen nu steeds vaker voor een framily vakantie. Ook bij Sunweb zien we deze trend duidelijk de kop opsteken. 

De komende jaren wordt onze framily ons favoriete reisgezelschap. Maar wat is dat nu juist, een framily? Het woord ‘framily’ is een samenvoeging van het Engelse ‘friends’ en ‘family’, een netwerk van vrienden, bloed- en aanverwanten. Jouw framily bestaat uit de mensen met wie jij vreugde en leed wilt delen, zonder de verplichting van gedeelde genen.  Je familie kies je niet, je framily wel. Waar vroeger de familie een vaste kern was met duidelijk onderscheiden rolpatronen, wordt het gezin vandaag een stuk complexer, waardoor vrienden een steeds belangrijkere plaats innemen.

Vooral bij generatie Y, geboren in 1980 of daarna, zien we een duidelijke framily trend. Zij zijn niet van plan om zichzelf weg te cijferen na de komst van een kind. Werk, reizen, vrienden en passies blijven even belangrijk. Hierdoor worden ook onze reisgezelschappen complexer. Op vakantie met je zus, haar kinderen en een paar vrienden? Alles kan! Je omringt jezelf met de mensen met wie jij graag op vakantie wilt. Samen deze vakantie-avonturen delen heeft heel wat voordelen. Zo wordt je groep hechter, leer je andere mensen beter kennen en heb je een betere taakverdeling. Zo kan bijvoorbeeld je zus eens invallen als babysitter. Handig!

Ook bij Sunweb zien we een duidelijke stijging in het aantal framily vakantiegangers. In onze boekingsstatistieken zien we steeds vaker complexere reisgezelschappen.

Tim Van den Bergh, CCO Sunweb: “Een vakantie is steeds een bijzondere ervaring die je wil delen met de mensen die je liefhebt. In de maatschappij zien we steeds meer eenoudergezinnen, eenkindgezinnen en singles, dus het is logisch dat we deze verschuiving ook merken in de reisindustrie. We proberen hier ook op in te spelen door ons aanbod zo divers mogelijk te maken.”

Doordat het aantal eenkindgezinnen, singles en kinderloze koppels toeneemt, zou men verwachten dat ook een familievakantie uit steeds minder mensen bestaat. Toch zien wij dat – tegenstrijdig met de verwachtingen - een familievakantie zich niet meer enkel beperkt tot het gezin zelf. Zo zien we dat het aantal vakantiegangers binnen een familievakantie al met 5% gestegen is tegenover het voorbije jaar. Bovendien zien we ook dat groepsvakanties erg in trek zijn en vrienden steeds vaker samen een vakantie boeken. Zo werden er in 2018 11% meer groepsvakanties geboekt tegenover 2017. Bovendien worden groepen ook steeds groter en zien we voor 2019 al een groei van 3% tegenover het voorbije jaar. In 2018 was dit een groei van 2%.

Contacteer ons
Over Sunweb Group

Sunweb Group is een van de grootste reisorganisaties in Europa met een omzet van meer dan 700 miljoen euro. Het bedrijf is de drijvende kracht achter verschillende merken die actief zijn in zeven internationale markten: Nederland, Denemarken, Zweden, België, Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk. Sunweb is het bekendste merk van de groep. Sunweb is een volwaardige online speler voor pakketreizen naar zon- en wintersportbestemmingen.

Bij Sunweb Group werken ongeveer 400 mensen en zendt meer dan 250 reisleiders en area managers uit naar verschillende vakantiebestemmingen om haar klanten te ondersteunen. Sunweb Group heeft een pan-Europese identiteit met touroperator-activiteiten in Zürich (hoofdkantoor), Rotterdam (back-office), Girona (software- en webontwikkeling) en diverse vestigingen in Europa. De combinatie van een gecentraliseerde organisatie, unieke self-contracted content en een sterk online businessmodel heeft geresulteerd in meer dan een miljoen tevreden klanten voor Sunweb Group per jaar. Sunweb Group is in februari 2019 overgenomen door Triton Fund V.

--------------------------------------------------------

Sunweb Group
Martine Langerak
Head of Communications & PR
Tel: +31 6 531 316 04
E-mail: [email protected]

PR Agency LEWIS
Nederland: Kirsten Spoelstra and Willemijn Alberts
Tel: +31 20 220 0220
Belgie: Evi Coune en Anouk Schnaphauf
Tel: +32 474 29 74 49
E-mail: [email protected]

Sunweb Group
Schützengasse 4
CH-8001 Zürich
Switzerland