Onnodige chaos

Onnodige chaos

Sunweb Group blijft vasthouden aan vouchers in het belang van al de reizigers, waarbij de aanbevelingen vanuit de Europese Commissie in acht worden genomen.

Gisteravond sprak premier Rutte zijn steun uit voor de coronavoucher en riep op solidair te zijn met de reisorganisaties en luchtvaartmaatschappijen. Vandaag wordt dit tenietgedaan doordat het kabinet meegaat in de uitspraak van de Europese Commissie. Dit chaotische beleid, waarbij de Nederlandse regering overhaast beslissingen neemt zonder in gesprek te gaan met de reisbranche, creëert onnodige chaos bij de reiziger in een periode die al veel onzekerheid met zich meebrengt.

Het wegvallen van de steun van het kabinet voor de voucher voor luchtvaartmaatschappijen heeft direct impact op reisorganisaties die tot op heden geen overheidssteun krijgen.

“Niemand in de reissector kan op dit moment een grote hoeveelheid terugbetalingen doen zonder steun van de overheid. Afgelopen week werd tijdens de persconferentie expliciet vermeld dat sectoren die (nog) niet open kunnen extra steun krijgen. Dit geldt zeker voor de reissector, waar nog geen enkel zicht is op een mogelijke heropstart en goedbedoelde initiatieven worden de kop ingedrukt,” vertelt Mattijs ten Brink, CEO Sunweb Group.
 “De haast om deze beslissing te nemen is niet nodig en leidt nergens toe zolang er geen overleg plaatsvindt met alle partijen uit de reissector. Dit zijn zowel onze brancheorganisaties als ANVR, touroperators en luchtvaartmaatschappijen. We willen het kabinet dan ook expliciet vragen om met ons in gesprek te gaan,” aldus Mattijs ten Brink, CEO Sunweb Group.

Sunweb Group blijft daarom vasthouden aan vouchers in het belang van al de reizigers, waarbij de aanbevelingen vanuit de Europese Commissie in acht worden genomen. Denk hierbij aan geldigheid van de voucher voor het hele aanbod, dat er na een jaar altijd terugbetaling mogelijk is en de zekerheid dat de reiziger uiteindelijk niet zijn geld kwijt zal zijn bij een eventueel faillissement van de reisorganisatie. Bovendien introduceerde Sunweb Group afgelopen week de prijsgarantie voor reizigers.

“Deze voucher is een vorm van solidariteit én de beste oplossing voor reizigers, de waarde van de originele boeking wordt op deze manier gegarandeerd. We doen dan ook een dringend beroep op reizigers om de voucher te accepteren om onze branche in stand te houden,”, aldus Mattijs ten Brink, CEO Sunweb Group.

 Sunweb Group wordt in deze opstelling ook gesteund door ANVR. Frank Radstake, ANVR, vertelt: “Het is helder dat de klant altijd het recht heeft om een voucher af te wijzen en een terugbetaling te vragen. Het probleem is alleen dat het ons nu niet lukt dat binnen de wettelijke termijn van 14 dagen te doen. En een klant is - bij faillissement van de reisorganisatie - op basis van de Europese wetgeving en de huidige SGR-regeling wél gedekt als ze een voucher accepteren en níet gedekt als ze wachten op een terugbetaling. Het is dus simpelweg in het eigen belang van de klant de voucher wél te accepteren.”

Over Sunweb Group

Sunweb Group is een van de grootste reisorganisaties in Europa en de drijvende kracht achter verschillende merken die actief zijn in zeven landen: Nederland, België, Denemarken, Zweden, Verenigd Koninkrijk, Duitsland, en Frankrijk. 

Sunweb Group heeft de ambitie om de ‘leading digital holiday expert’ te worden. Om dit doel te bereiken ontwikkelen we opvallende merken en creëren we samen met onze partners persoonlijke en unieke herinneringen. Om onze ambities waar te maken durven wij het anders te doen. We lopen voorop bij veranderingen in de markt en stellen steeds nieuwe en verrassende normen.

Sunweb en Eliza was here zijn onze bekendste merken. Sunweb is gericht op online pakketreizen voor zonaanbidders en wintersportfanaten. Eliza was here richt zich juist op kleinschalige reizen naar bijzondere plekjes voor de nieuwsgierige reiziger die meer rust, ruimte en vrijheid zoekt.

Met ongeveer 400 medewerkers, plus meer dan 250 lokale guides en areamanagers, staan we altijd klaar voor onze klanten. Sunweb Group wil een unieke werkgever zijn, daarom moedigen we onze mensen aan zich continu te ontwikkelen – persoonlijk en professioneel – en elke dag een betekenisvolle impact te maken. 

Deze combinatie van mensgericht en centraal gemanaged zakendoen via een online businessmodel zorgt ervoor dat wij elk jaar meer dan een miljoen tevreden klanten bedienen. In februari 2019 is Sunweb Group overgenomen door Triton Fund V. We kijken ernaar uit in de toekomst nog veel meer mensen een welverdiende vakantie te bezorgen.

--------------------------------------------------------

Sunweb Group
Martine Langerak
Head of Communications & PR
Tel: +31 6 531 316 04
E-mail: [email protected]

PR Agency LEWIS
Nederland: Ellen van Wijk 
Tel: +31 20 220 0220
Belgie: Evi Coune en Anouk Schnaphauf
Tel: +32 474 29 74 49
E-mail: [email protected]

Sunweb Group
Schützengasse 4
CH-8001 Zürich
Switzerland